• Панорама школе

  • Савремено опремљене учионице

  • Ми у дигиталном кабинету

  • Ученици другог разреда на часу

  • Отворена врата за будуће прваке

ОШ "Надежда Петровић"

Нови Београд, Луја Адамича 4 тел: 011/26-01-295

Jelovnik u boravku

jelovnik

Уџбеници за 2019/2020 школску годину

Škola bez nasilja

unicef. . .

Prijava korisnika

Samo za registrovane korisnike

Sada na sajtu

Ko je na mreži: 30 gostiju i nema prijavljenih članova

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

Ovoga puta osam hrabrih i odvažnih žena pokušaće da osvoji vrh Tarpu Čuli (5,663 metara) na Himalajima

One nisu obične žene, one prkose zakonima prirode.Prvi put u istoriji Srbija će imati žensku ekspediciju koja će otići na Himalaje i probati da osvoji vrh Tarpu Čuli (5.663 metra n.m).

tarpu culi1

Ovoga puta ekspediciju na Himalaje činiće samo žene, njih osam predvođene Biljanom Čegar najiskusnijom članicom tima koja je već iskusila i visine od  7,200 metara.

Preuzeto: http://www.telegraf.rs/sport

Ova ekspedicija je deo ideje  KCOYM-a (Keep climbing and open your mind) koja je proistekla na osnovu 20-godišnjeg himalajskog iskustva idejnog tvorca projekta u radu sa ljudima i građenju tima u ekstremnim uslovima Dragana Jaćimovića.
Jaćimović je u poslednjih 10 godina gradio timove tokom ekspedicija i prenosio njegovo veliko iskustvo kroz odgovoran leadership planinarima i planinarkama sa prostora Zapadnog Balkana.
On je do sada izveo preko 250 planinara iz regiona na najviše svetske vrhove.

tarpu culi4

Ekspediciju čine: Biljana Čegar / vođa ekspedicije,  Andrijana Miletić, Biljana Savković, Jelena Ignjatijević, Branka Bradašević, Biljana Medenica, Vesna Đoković, Sonja Pavlović.
Pripreme traju već godinu i po dana – kaže Biljana Čegar vođa ekspedicije na vrh Tarpu Čuli i dodaje:
– Trebalo je da idemo u novembru prošle  godine, ali smo zbog nedostatka finansijskih sredstava odustali.
Sada smo uspeli da se, zahvaljujući našim sponzorima Comtrade, Hemofarm, Ušće Shoping centar, Iglu sport, organizujemo i odemo na ovaj put– objašnjava Čegar.
Pripreme su bile veoma naporne, a sastoje se, osim fizičkog dela, gde se uključuje trčanje, biciklizam, teretana, i od specifičnog dela koji je vezan za penjanje na vrhove.
Svaka od nas je sprovodila fizičke pripreme u svom angažmanu, ali smo imali zajedničke pripreme u vidu odlzaka na planine tokom nekoliko isplaniranih akcija vikendom.
– To je bilo neopohodno kako bismo se upoznale, jer nijedna od osam žena se nije poznavala pre ove akcije – objasnila je Jelena Ignjatijević.
Zanimljivo je da se ekspedicija formirala preko prijavljivanja žena za ovu akciju.
- Prijavilo se oko 40 žena što je kad se pogleda možda mali broj, ali u odnosu na ekstremnost sporta i akcije, to je sasvim dovoljno – kaže Vesna Đoković.
– Od njih 40 nas osam smo ušle u izbor i započele pripreme.
Treba napomenuti da je idejni tvorac ovog tima Dragan Jaćimović a da je njegovim ekspedicijama prva žena iz Srbije, prvi planinar iz BiH i prvi Makedonac su popeli Mt.Everest (8848m), a prve žene iz Crne Gore i Makedonije su popele najviši vrh Južne Amerike – Akonkagva (6962m).Foto: Privatna Arhiva
Cilj ovog projekta je stvaranje uslova za povećanje mobilnosti mladih žena, dizanja svesti o zaštiti životne sredine kroz zajedničku saradnju sa učesnicama sa prostora Zapadnog Balkana.
Promovišući saradnju i umrežavanje sa planinarskim klubovima, podstiču se aktivnosti u cilju ukljanjanja nacionalnih stereotipa.
Realizacijom ovog  projekta postiže se integraciju zemalja Zapadnog Balkana i značaj društvene kohezije među mladim ženama.
Kroz sportske i rekreativne aktivnosti ove multinacionalne kampanje, stvara se nova percepcija o donošenju odluka i ponašanju mladih žena u duhu održivog razvoja, zaštite životne sredine, kao i očuvanja prirodne baštine. Rezultat je formiranje mreže, kapaciteta i mogućnosti mladih u oblastima gore pomenutim.

D. Stojmenovic

Preuzeto: http://www.telegraf.rs/sport

 

PhET симулације

new phet logo3

Осигурање ученика

Moodle

Moodle

Brojač poseta

01176991
Danas
Juče
Ove nedelje
Ovog meseca
Prošli mesec
Ukupno
165
284
1428
3794
13337
1176991

Your IP: 18.205.96.39
15.11.2019 17:29

Raspored zvona

Biblioteka

Отворена врата